Grønt Skift opplever holdningsskifte
Grønt Skift setter stadig nye omsetningsrekorder på salg av miljøsertifiserte klær og tekstiler.
– Vi opplever at folk blir mer bevisste på etisk forbruk og ser et holdningsskifte blant stadig flere, sier Monica Langeland.
Hun jobber som marinbiolog i fiskerinæringen og kjøpte for tre år siden nettbutikken Grønt Skift for å bidra til å endre klesindustrien. I fjor endte omsetningen på over fire millioner, over en tredobling siden 2018.
– Vi får stadig flere kunder og tilbyr nå også profileringsklær med miljøvennlige tekstiler og profileringstrykk. Vi har fått flere store bestillinger og gleder oss over at flere bedrifter tenker miljø i hele verdikjeden, helt ut til ansattes arbeidsklær, forteller Langeland.
Betydelig mer miljøvennlige klær
Ifølge Langeland står klesindustrien for en stor del av verdens klimautslipp.
– Produksjon av én t-skjorte med konvensjonell bomull krever 2700 liter vann og cirka et vannglass med giftige kjemikalier, illustrerer hun.
Som et motsvar tilbyr Grønt Skift klær som er miljøvennlige, etisk produsert og sertifisert av en nøytral tredjepart. Svinn unngås ved å ta inn et begrenset antall varer, i tillegg til at klærne ligger på lager helt til de blir solgt.
– Våre t-skjorter gir 90 prosent lavere klimagassutslipp, i tillegg til 2500 liter og 1,6 dl mindre forbruk av henholdsvis vann og kjemikalier i produksjonen. Mange av klærne vi selger er økologiske, dyrket med 95 prosent regnvann og laget på fornybar energi, sier Langeland.
Trives på Kokstad
Grønt Skift har hatt tilhold i Kokstadflaten 23 siden oppstarten og teller for tiden tre ansatte. Kokstad er bergensregionens største og kanskje viktigste næringsområde, med 10 000 ansatte i 350 virksomheter i en rekke ulike bransjer.
– Vi trives veldig godt på Kokstad og leier lokaler til en konkurransedyktig pris. Kokstad er også sentralt plassert i regionen og det er enkelt for Posten å hente varer for videre forsendelse til kundene våre, avslutter Monica Langeland.